Taloyhtiöiden piha-alueille asetetaan monenlaisia vaatimuksia. Tilaa on usein vähän, ja toiveita pihan suhteen paljon. Mistä piharemontin suunnittelu oikein kannattaisi aloittaa, ketä kuunnellaan ja miksi?

Piharemontin hankesuunnittelu

Maisemasuunnittelija on pihan suunnittelun ja kunnossapidon ammattilainen. Hän tuntee pihasuunnitteluun vaikuttavat erilaiset tekijät. Maisemasuunnittelija kannattaa siksi ottaa projektiin mukaan jo hankesuunnitteluvaiheessa.

Pihan lähtötilanteen kartoitus on tärkeä suunnittelun vaihe. Asukkaiden toiveet sekä kunnossapidon vaatimukset on sopeutettava voimassa oleviin määräyksiin ja budjettiin. Maisemasuunnittelija tietää ratkaisut ja voi perustella jo siinä vaiheessa, mitkä ratkaisut ovat toimivia ja mitkä tuottavat säästöjä pitkällä aikavälillä. Viheralan asiantuntijalla on tuntuma siitä, mitä pihan rakentaminen maksaa ja millä keinoin päästään mahdollisimman lähelle kaikkia osapuolia tyydyttävää lopputulosta.

Kunta voi vaatia lupahakemusten liitteeksi erilaisia suunnitelma-asiakirjoja, kuten pintavesien käsittelysuunnitelman, mikäli tontin ympäristö on vesien kannalta haastava. Asiansa osaava maisemasuunnittelija hoitaa tarvittaessa koko lupaprosessin. Lista ammattitaitoisista suunnittelijoista löytyy esimerkiksi Maisemasuunnittelijat ry:n nettisivuilta.

Lähtötilanteen kartoitus

Säilytettävä kasvillisuus ja rakenteet kannattaa määrittää ennen kuin mitään toimenpiteitä tehdään. Esimerkiksi istutettavan puun elinkaari voi olla helposti sata vuotta, ja ihmisikään suhteutettuna puun arvo on hyvin korkea. Huonokuntoiset puut taas voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja, vaikka asukkaat kuinka vastustaisivat niiden kaatamista. Asiantuntijan arvio helpottaa toimenpiteiden perustelua asukkaille.

Viheralan asiantuntijan arviokäynti kannattaa, vaikka kyseessä olisikin esimerkiksi hissiremontti tai muu sisätilan toimenpide. Pihalla tarvitaan silloinkin säilytystilaa, ja isoja autoja ja koneita kulkee edestakaisin tontilla. Kulkureitit ja säilytysalueet kannattaa miettiä huolella, ettei turhia vahinkoja synny. Runko- tai juuristovauriot voivat suistaa terveenkin puun kaatokuntoon muutamassa vuodessa. Siksi puiden suojaus on tärkeä toimenpide kaikessa rakentamisessa.

Suunnitteluprosessi

Pihasuunnittelussa eri toimintojen, kuten pysäköinnin, jätehuollon ja muiden asumista ja käyttöä palvelevien toimintojen sijoittelu sekä hulevesien käsittely ovat tärkeitä mietittäviä tekijöitä. Pelastustiet ovat lakisääteinen tarve ja lumen kasaukselle kannattaa myös miettiä sopivat tilat. Onko tarpeen pengertää tai tasata, tarvitaanko erillinen pinnantasaussuunnitelma? Tässä kaikessa auttaa ammattitaitoinen suunnittelija.

Mitä pienempi piha on, sen tärkeämpää on ammattitaitoinen suunnittelu. Pienellekin pihalle saadaan soljuvia ja toimivia tilaratkaisuja hyvän suunnittelun avulla. Isommalle pihalle voidaan suunnitella erilaisille asukkaille sopivia erityyppisiä oleskelutiloja, kuten leikki- ja grillipaikka tai varjoisa istuskelualue rauhallisempaa menoa kaipaaville. Kaiken kruunaa oikein sijoitettu ja silmää miellyttävä kasvillisuus, joka tarjoaa suojaa ja virikkeitä kaikille aisteille ympäri vuoden.

Oikein suunniteltu piha on asukkaiden ilona pitkään ja ottaa huomioon eri elämäntilanteissa olevat käyttäjät. Laadukkaasti rakennettu ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa, ja saattaapa vaikuttaa koko alueenkin houkuttelevuuteen ja siten kiinteistöjen hintoihin.

Viheralan palvelut kunnossapidossa

Pihan kunnossapidon toteutus ja siihen käytettävissä olevat resurssit on myös tärkeää miettiä pihaa suunnitellessa. Mikäli pihan hoitoon on käytettävissä enemmän taloudellisia resursseja, ne voi suunnata laadukkaampaan yleisilmeeseen sen sijaan, että kiinteistöhuollon aikaa ja tilaajan rahaa kuluu hukkaan hankalissa tiloissa ja vaurioita syntyy vaikkapa talvikunnossapidossa. Hyvä suunnittelu takaa sen, että piha on myös edullinen hoitaa.

Viheralan ammattilainen voi kilpailuttaa ja valvoa vanhankin pihan kunnossapitoa. Hän voi arvioida pihan lähtötilanteen ja tehdä kunnossapidosta esimerkiksi viisivuotissuunnitelman. Hänen avullaan voidaan harkita, kannattaako pihalle palkata erikseen viheralan yritys tekemään viheralueiden kunnossapitoa, vai riittääkö pelkkä ruohonleikkuu, joka sujuu myös kiinteistöhuollolta.

On muistettava, että hoidotta ei selviä minkäänlainen piha. Jopa asfaltin läpi alkavat voikukat ja koivuntaimet puskea, jos mitään ei tehdä. Puun taimet tekevät nopeasti hallaa rakenteille. Alusta saakka oikea-aikaisesti toteutetut hoitotoimenpiteet takaavat sen, että kunnossapidossa selvitään mahdollisimman vähällä ja pihan ja rakennuksenkin elinkaari pitenee.

Mikäli pihan kunnossapito aiheuttaa päänvaivaa, on oikea aika ottaa yhteyttä viheralan ammattilaiseen. Hän voi ottaa hoitaakseen koko kunnossapitoprosessin, jolloin isännöitsijän aikaa jää paremmin rakennuksen ja kiinteistön käyttäjien asioista huolehtimiseen.

 

Lisätietoa yhdistyksestä ja sen ajankohtaisista asioista verkkosivuilla www.maisemasuunnittelijat.fi.
Teksti Paula Finer puh.040 5033466 paula.finer(at)espoo.fi
Julkaistu myös Vihreässä kirjassa 2021

Kuvat: Kiinteistöpiha, Tampere pieneen tilaa mahtuu vihreää ja toimintoja. Kuvaaja: Kaisa Koskelin

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa sekä kehittää ammattimaista maisemasuunnittelua.