Maisemasuunnittelijat ry täyttää 60 vuotta vuonna 2021. Yhdistyksen nimenä on ollut aikaisemmin Viheraluesuunnittelijat ja Suomen Puutarhasuunnittelijat. Yhdistys on perustettu 60 vuotta sitten kun on haluttu tuoda tunnetuksi viheralueiden, pihojen ja puistojen suunnittelun ammattilaisia, tehdä tämä erityissuunnitteluala näkyvämmäksi.

60 vuodessa maailma on muuttunut paljon, mutta maisemasuunnittelijan tehtävät melko vähän. Edelleen ratkaisemme alueen toimintojen, korkojen, hulevesien käsittelyn, kalusteiden ja pinnoitteiden lisäksi toimivan ja esteettisen kasvillisuuden sekä pyrimme säilyttämään alueen omaleimaisuuden ja monimuotoisuuden lisäksi esteettömyyden ja kustannustehokkaan kunnossapidon haasteita.

Yhdistyksen jäsenet ovat maisema- ja vihersuunnittelun ammattilaisia, joilla on suunnitteluhortonomin tai miljöösuunnittelijan koulutus. Opiskelijajäsenet ovat ammattikorkeakoulussa maisemasuunnittelun ja rakennetun ympäristön tutkintoa opiskelevia henkilöitä.

Jäseniä toimii yksityisissä suunnittelutoimistoissa, julkisen sektorin suunnittelu-, tilaaja- ja valvontatehtävissä, kiinteistöpalvelu alalla, seurakunnilla sekä opettajina. Suunnittelijan toimenkuvaan kuuluu mm. puistojen, kaupunkiympäristöjen, virkistysalueiden, taloyhtiöiden sekä yksityisten pihojen suunnittelu, suunnitteluttaminen, rakennuttaminen sekä valvominen.

Yhdistys pyrkii toiminnassaan edistämään maisemasuunnittelijoiden ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä sekä lisäämään erityis-suunnittelualan, maisemasuunnittelun tunnettuutta. Keskeistä toiminnassa ovat tiedottaminen ja viestintä, ammatillisten koulutustilaisuuksien järjestäminen, tutustumiskäynnit alan yrityksiin ja ympäristökohteisiin sekä opintomatkat koti- ja ulkomaille. Yhdistys toimii aktiivisesti yhteistyössä Viherympäristöliitossa ja sen jäsenjärjestöjen sekä alan yritysten kanssa. Tänä vuonna Maisemasuunnittelijat juhlivat Tampereella 60-vuotis juhlia, julkaisevat yhdistyksen historiikin,  julistavat vuoden Maisemasuunnittelijan ja osallistuvat jälleen Habitare messuille, tervetuloa tapaamaan meitä siellä!

Lisätietoa yhdistyksestä ja sen ajankohtaisista asioista verkkosivuilla www.maisemasuunnittelijat.fi.

Puheenjohtaja Kaisa Koskelin puh. +358405523821 kaisakoskelin@gmail.com

Sihteeri Henna Väisänen puh. +358451778650, henna.vaisanen@viherteema.fi

Kuva: Syötävä puisto, Tampere. Kuva: Kaisa Koskelin