Moskovassa 2019 kolmannen kerran järjestetettävässä International Competition of Urban Landscape Design ’FlowerJam 2019’ -näyttelypuutarhakilpailussa on tänä vuonna mukana useita suomalaisia suunnittelijoita. Kilpasarjoja kilpailussa on kaikkiaan kolme: suuret puutarhat, keskikokoiset puutarhat ja pienet puutarhat.

Maaliskuussa julkaistut 26 finalistia valittiin satojen hakijoiden joukosta. Suomesta finaaleihin pääsi kolme näyttelypuutarhaa: Kairi Meos keskikokoisten sarjaan ja Heidi Hannus sekä Tanja Nieminen ja Tiina Holmberg pienten puutarhojen sarjaan.

Tiina Holmberg, Tanja Nieminen, Kairi Meos ja Heidi Hannus. Kuva Team Finland.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset suunnittelijat saavat oman näyttelypuutarhansa kansainvälisen kilpailun finaaliin. Viime vuonna Heidi Hannus oli mukana FlowerJam -2018 festivaalissa kutsuttuna kansainvälisenä suunnittelijana. Hannuksen näyttelypuutarha oli esillä festivaaleilla erikoispuutarhana, joita suunnittelivat kilpailun tuomarit ja kutsutut tunnetut henkilöt.

Näyttelypuutarhat rakennetaan Moskovan pääkaduille, bulevardeille ja suosittujen turistikohteiden lähettyville touko-kesäkuun aikana. Näyttelypuutarhat rakentavat venäläiset ammattilaiset ja sen rahoittajana toimii Moskovan kaupunki. Team Finlandin jäsenet vastaavat kukin omien puutarhojensa istutustöistä. Avajaisseremonia on juuri juhannuksen alla. Puutarhoja arvioidaan tuomarien pisteytyksillä neljän kuukauden ajan ja palkintojenjako on syyskuussa.

FlowerJam 2019 Team Finland, kilpailutyöt:

Heidi Hannus Harmony with diagonals. Kuva: Olga Gromadskaya 

Kairi Meos Topographical flower stories. Kuva: Albert Laine

Tanja Nieminen & Tiina Holmberg The Sunray and The Goblin. Kuva: Tiina Holmberg

 

 

 

 

 

 

Hannus mukana myös Gardens and people -kilpailussa

Heidi Hannus on Moskovassa mukana myös Gardens and people. -kilpailussa. Tällä kilpailulla on pitkät perinteet ja se on muodostunut Venäjällä vuosien aikana tunnetuksia näyttelykilpailupuutarha/-festivaaliksi. Kilpailu on pääsääntöisesti maan sisäinen kilpailu, jonne pääsevät esille vain Venäjän arvostetuimmat suunnittelijat ja lisäksi joitain ulkomaalaisia kutsusuunnittelijoita. Kilpailu on yksityisen järjestämä ja toimii pääsääntöisesti sponsorirahoituksilla.

Heidi Hannus toimii tänä vuonna kilpailussa kutsuttuna kansainvälisenä suunnittelijana ja näyttelypuutarhan pääsponsorina toimii venäläinen, kastelu- ja valaistusjärjestelmistä tuttu Altrain. Mukana on lisäksi muita sponsoreita. Kilpailutyön rakentaminen ja festivaali kokonaisuudessaan, rakentuu kuuluisalle VDNH-puistoalueelle elokuussa.

Hannuksen kilpailutyön nimi: Altrain Energy by Heidi Hannus

Kilpailun teemana on ”The Fifth Element” ja kilpailutöissä oli tultava esiin se, mikä suunnittelijan mielestä on viides elementti. Heidin työssä tämä on Energia. Hän halusi työssään kuvastaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa ja sitä, miten se voisi näkyä ekologisessa puutarharakentamisessa. Puutarhassa näyttäytyy erityisesti aurinkoenergia ja vesienergia. Puutarhassa on viherkatto, jonka kuvastaa hulevesien hallintaa. Metsäinen alue korostaa planeettamme metsien ja maaston muotojen suojelua. Valitut kasvit houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia. Puutarhan valaistus toteutetaan juuri tähän kohteeseen valmistettavilla yksilöllisillä valaisimilla.

Altrain Energy by Heidi Hannus Kuva: Svetlana Lavrentyeva