Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?

26.10.2021

Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita.  Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.  

Valo ja sen sijoittelu pihalla 

Meillä Suomessa on pitkä pimeä ajanjakso ja valaistus tuo niin turvallisuutta, viihtyisyyttä kuin iloa ja kauneuttakin. Valaistuksen myötä piha- ja puutarhakausi jatkuu ja vuodenaikojen vaihtelu saadaan nostettua kauniisti esille. Valaistuksen myötä voit nauttia pihapiirin tunnelmasta arjessa ja juhlassa ympäri vuoden. 

Keskeistä pihan valaistuksessa ja sähköistyksessä on ennakointi. Missä tarvitaan valaisimia, kohdevalaisimia, pistorasioita, terassilämmittimiä, auton lämmitystolppia, vesialtaan pumppuja ja niin edelleen. Varaukset tulevalle käytölle kannattaa ennakoida ja vetää kaapelit suojaputkiin pihatöiden yhteydessä, koska silloin asentaminen on helppoa. Jälkiasentaminen vaatii kaivamista ja valmiiden pintojen rikkomista. Sekin onnistuu, mutta kustannukset ovat suuremmat kuin pihan pohjatöiden yhteydessä tapahtuvalla sähköistämisellä. Mökkiympäristössä sähkö voi olla tarpeen tuottaa itse ja valaistus avaa kenties mahdollisuuksia mökkikauden pidentämiseen.    

Ammattitaitoa sijoitteluun ja asentamiseen 

Pihan sähköistämisen tekee sähköasentaja, joka tuntee turvallisuusnormit, käyttää testattuja ja Suomen olosuhteisiin sopivia ja pitkäikäisiä tuotteita. Maisemasuunnittelija auttaa pihan toimintojen sijoittelussa, kun laaditaan pihasuunnitelma. Kun terassit, paljut, koristealtaat ja muut yksityiskohdat löytävät pihalla sijaintinsa, asettuvat myös sähköistyksen tarpeet, valaisinten tyypit ja sijoittelu pihasuunnittelijan toimesta kohdilleen.

Yksi keskeinen tavoite pihavalaistukselle on se, että pihapiirin rakennusten välillä ja keskeisillä alueilla tulisi nähdä liikkua yhtä turvallisesti pimeään aikaan kuin päivälläkin. Liikkumisen turvallisuutta ei voi liiaksi korostaa. Tekniikka mahdollistaa liiketunnistimin, hämäräkytkimin, ajastimin tai kaukosäätimin valaistuksen kytkeytymisen päälle, jolloin valaistus toivottaa kotiin aina yhtä kutsuvasti. Vieraatkin tuntevat olonsa tervetulleeksi, kun toimiva valaistus saattelee kulkua parkkipaikalta ovelle saakka. 

Voimakkaat isot pistemäiset, katuvalon tyyppiset valaisimet luovat illuusion hyvästä valaistuksesta, mutta samalla ne luovat rinnalleen syviä varjoja. Ihmisen silmä mukautuu isojen pistemäisten valojen kirkkauteen ja valaistujen alueiden ulkopuolelta on vaikea havaita mitään. Katuvalojen hajavalo voi olla haaste myös pihavalaistuksen suunnittelulle, jos pihan lähipiirissä on korkealta valaisevia valopylväitä. Näiden aiheuttamaa häikäisyhaittaa voi pyrkiä kompensoimaan suojaistuksin tai pihan rakentein. Joskus haitta voi pienentyä, jos valaisimen haltija voi suunnata sen toisin.  

Millainen on hyvä pihavalaistus?

Perusperiaatteena kannattaa pitää lähinnä kuunvaloon vertautuvaa useilla pienillä valonlähteillä luotua häikäisemätöntä valaistusta. Valaisin ei saisi häikäistä mistään tarkastelusuunnasta. Epäsuoraa valoa kannattaa hyödyntää nostamaan hienoja yksityiskohtia esiin. 
Led-tekniikka on alentanut valaistuksen sähkönkulutusta merkittävästi ja tuonut pihavalaistukseen paljon mahdollisuuksia. Saatavilla on kylmää ja lämmintä valkoisen sävyä sekä värillisiä valoja. Lämmin sävy taittuu hieman keltaiseen ja tuo mieleen auringon tai liekin. Se on perinteinen hehkulamppuun vertautuva, luonteva sävyvalinta pihan valaistukseen. Kylmää tai valkoista sävyä voi aivan yhtä hyvin käyttää, jos kellertävä yleissävy ei miellytä. Pihanomistajan persoonan ja mieltymysten soisi näkyvän myös valaistuksessa. Led-tekniikka mahdollistaa värillisten valojen käyttämisen ja sävyjen säätämisen sekä vaihtamisen. Sävyillä pelaaminen antaa mahdollisuuden valaistuksen tunnelman muuttamiseen ja piha muuttuu kuin toiseksi paikaksi aivan hetkessä.  Erilaisilla valaistustunnelmilla voi jopa kunnioittaa vaikkapa juhlapyhiä. Itsenäisyyspäivän iltana voisi loistaa sininen valo lumisilla puun oksilla. 

Valaistuksella saa nostettua pihan hienoja yksityiskohtia esiin ja samalla valot tekevät pihalla liikkumisen ja oleilemisen miellyttäväksi. Puiden rungot ja latvukset heräävät eloon, kun ne valaistaan alhaalta päin. Syysvärit saadaan hehkumaan vielä illan hämärtyessä, rungon ja oksien muodot piirtyvät kauniisti esiin talvellakin. Rakennusten seiniä ja muuripintoja voi poimia esiin ja rytmittää epäsuorilla seinäpintaa elävöittävilllä valaisimilla. Ota valaistus puheeksi pihasuunnittelijasi kanssa ja nosta pihasi 2020-luvulle. Valaistuksen myötä saat pihastasi vielä enemmän iloa ja nautintoa ympäri vuoden.     

Kuva: Pihaus Oy / Jenna Pelttari