Tiedotteet

Maisemasuunnittelijoiden hallituksen jäsenille Vihervuoden mitalit

Vihervuoden päätöstapahtumassa Helsingin Säätytalossa jaettiin 27.10. yhteensä 26 Vihervuoden mitalia viheralan hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä. Mitalin saajissa on toimijoita ympäri Suomea. Mitalien myöntämisestä päätti mitalitoimikunta, jonka puheenjohtaja oli presidentti Tarja Halonen.

Vihervuoden mitalinsaajat Heli Nukki ja Eeva Blomberg. Kuva: Kaisa Koskelin

Mitalinsaajien joukossa oli kaksi maisemasuunnittelijoiden hallituksen jäsentä.

Maisemasuunittelijat ry:n puheenjohtaja suunnitteluhortonomi Eeva Blomberg on aktiivinen maisemasuunnittelija. Hän kirjoittaa aktiivisesti ammatti- ja harrastelehtiin sekä ottaa kantaa viheralan ammatillisiin kysymyksiin. Hänen kaudellaan Maisemasuunnittelijat ry:n toiminta on laajentunut ja näkyvyys mm. sosiaalisessa mediassa on aktiivista.

Maisemasuunnittelun opiskelija projektipäällikkö Heli Nukki on ollut hyvin aktiivisesti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Vihervuoden hankkeita. Hän on mukana mm. kansallisten kaupunkipuistojen verkoston yhteistyössä, HAMK Lepaan opiskelijoiden toteuttamissa Vihervuosi-hankkeissa, SuomiAreenan Vihervuoden keskustelutilaisuudessa sekä Porin kaupungin järjestämissä lukuisissa Vihervuosi-tapahtumissa ja kampanjoissa.

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook

Tiedote 2.6.2016
Julkaisuvapaa 2.6.2016 klo 12.30

Vuoden maisemasuunnittelija luo kauneutta rakennettuun ympäristöön

Hanna_HentinenMaisemasuunnittelijat ry on palkinnut Vihervuoden kunniaksi vuoden maisemasuunnittelijana suunnitteluhortonomi Hanna Hentisen Helsingistä. Valinnan teki äänestämällä Viherympäristöliiton jäsenistö. Valinta julkistettiin tänään valtakunnallisen Vihervuoden päätapahtumassa Hämeenlinnassa.

Luonto ja kauneus hyvinvoinnin lähteenä
Hanna Hentinen innostuu saadessaan luoda kaunista ympäristöä.
– Maisemasuunnittelussa minua inspiroi hyvän lopputuloksen lisäksi luomistyö. Haluan luoda kauneutta ja harmoniaa ihmisten elinympäristöön. Viheralueiden positiivinen vaikutus ihmisten mielialaan on tutkittu ja tunnustettu asia. Pyrin luo-maan rakennettuun ympäristöön keitaita, joissa on hyvä olla ja nauttia luonnosta pienessäkin mittakaavassa.
Uuden projektin aloittaminen on aina erityisen kiinnostavaa. Yritän saada jokaisesta kohteesta sen parhaat puolet esiin. Haluan luoda hyvää ympäristöä luonnon ja kauneuden avulla ja kyseisiin olosuhteisiin jotain enemmän kuin asiakas odottaa, Hentinen toteaa.
Suurin osa Hentisen tämän hetkisistä suunnittelukohteista sijaitsee Helsingissä, kuten Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Sompasaaressa. Suunnittelukohteet ovat monipuolisia. Kohteet painottuvat kuitenkin uudiskohteisiin, kuten asunto- ja korttelipihoihin ja niiden osalta etenkin kansipihoihin. Tiivistyvä kaupunkirakenne luo omat haasteensa suunnitte-luun. – Pyrkimyksenäni on aina kuitenkin luonnon, kestävän kehityksen, ekologisuuden ja biodiversiteetin edistämi-nen.

Viime vuosien merkittävimmiksi suunnittelukohteikseen Hentinen mainitsee Meilahden arboretumin hoito- ja kehit-tämissuunnitelman Ruusutarhoineen, Diakonia-ammattikorkeakoulun pihan Helsingissä, Harjulan koulun pihan ja lä-hiliikuntapaikan Järvenpäässä ja Thurmanin puiston- ja lähiliikuntapaikan Kauniaisissa sekä haasteelliset kansipihat.

Luonto voimavarana
Hentisen suunnittelun lähtökohtana ovat luontoarvot ja luonnonläheisyys. Hentinen viettää vapaa-aikansa luonnossa ja kertoo saavansa siitä valtavasti energiaa. Sitä samaa hän haluaa tarjota asiakkailleen. – Pienikin pala luontoa raken-netussa ympäristössä mahdollistaa luontokokemuksen ja sen mukanaan tuoman hyvänolon tunteen.

Arvostettu suunnittelun ammattilainen
Hanna Hentisellä on oma suunnittelutoimisto Piha- ja puistosuunnittelu Hanna Hentinen, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
– Vuoden maisemasuunnittelijan äänestyksen perusteluissa Hentisen kerrottiin olevan sekä kollegoiden että yhteis-työkumppaneiden keskuudessa laajalti arvostettu suunnittelun ammattilainen, joka korostaa suunnittelutyössään sekä toimivuutta että visuaalisuutta. Hänen luova, innovatiivinen ja kulttuuri- ja luontoarvoja kunnioittava suunnitte-lutyönsä on saanut osakseen arvostusta ja ihailua, kertoo Maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Eeva Blomberg.

Suunnittelutyön ohella Hentinen on ollut vuosia mukana Viheralan järjestötoiminnassa sekä tuottanut ammattijulkai-suja sekä kirjoittanut artikkeleita alan ammatti- ja kuluttajalehtiin ja edistänyt siten alan tunnettuutta.

Liitteet:

CV Hanna Hentinen

 

Lisätiedot:

Suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen, 050 528 1105, hanna.hentinen@maisematiimi.fi

Puheenjohtaja Eeva Blomberg, Maisemasuunnittelijat ry, 040 577 2074, eeva.blomberg@pihasuunnittelu.net

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook

Mikset ottaisi piha-ammattilaista avuksi?

Kevät etenee nopeaa vauhtia. Muutaman viikon sisällä voi aloittaa kevättyöt omalla pihalla. On ainakin seitsemän hyvää syytä pyytää maisemasuunnittelija pihallesi.

Kuva: Carmenia Oy

Kuva: Carmenia Oy

1. Olet innostunut puutarhasta.
Omien pihaideoiden pohtiminen ammattilaisen kanssa on inspiroivaa. Ammattisuunnittelija osaa poimia rönsyilevistäkin ideoistasi punaisen langan ja myös rohkaisee sinua ratkaisuihin, joita muuten turhaan arkailisit. Hän tulkitsee inspiraatiokuviasi ja näkee, miten ideoita voi soveltaa sinun pihassasi.

2. Säästät aikaa ja rahaa.
Maisemasuunnittelija on perillä niin trendeistä kuin eri materiaaleista, uusimmista teknisistä ratkaisuista, valmistusmenetelmistä ja valikoimista. Hän auttaa poimimaan vaihtoehtojen merestä juuri sinulle ja budjettiisi sopivat ratkaisuehdotukset.

3. Teet kestäviä valintoja.
Koska pihasuunnittelija tuntee kasvit ja muut piharakentamisen materiaalit, hän osaa valita parhaiten paikalle sopivat sinun mieltymyksiä kunnioittaen. Ammattilaisen avulla vältät kalliit virheostokset ja saat kerralla toimivan pihan.

4. Luot uusia tiloja.
Ammattisuunnittelija osaa hahmottaa tilaa ja sijoittaa toiminnat oikeille paikoilleen. Hän auttaa sinua saamaan toimivan ja viihtyisän kokonaisuuden. Sopiva mitoitus, riittävä näkösuoja ja kauniit ikkunanäkymät ovat osa kaunista pihaa.

5. Uskallat käyttää värejä ja muotoja.
Pihassa ei tarvitse tyytyä tylsiin ratkaisuihin. Jos rakastat värejä ja erilaisia muotoja, suunnittelijan auttaa sinua löytämään tasapainon niin, että lopputuloksena on mielenkiintoinen harmonia.

6. Löydät ratkaisun ongelmiisi.
Ammattilainen keksii ratkaisut pihasi ikuisuusongelmiin – on kyse seinää kostuttavasta vedestä, routivasta käytävästä tai huonosta valaistuksesta.Tekninen osaaminen on osa suunnittelijan ammattitaitoa.

7. Yhdistät vanhaa ja uutta taitavasti.
Pihan uusiminen ei tarkoita puskutraktorin tilaamista. Maisemasuunnittelija auttaa sinua ymmärtämään, mitä kannattaa säilyttää ja mistä luopua. Hän osaa avata näkymiä, antaa ohjeita ränsistyneen kasvillisuuden hoitamisessa ja auttaa luomaan pihaasi kiinnostavaa kerroksellisuutta.

Voit löytää ammattilaisen etsimällä alueellasi toimivia suunnittelijoita.

www.maisemasuunnittelijat.fi

Aloita tilaamalla pihakonsultointi, siitä voi jatkaa eteenpäin joko itse tehden tai käyttäen ammattilaisia apuna pihan toteuttamiseen saakka.

Lisätiedot: Eeva Blomberg, Maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja

p. 040-5772074
eeva.blomberg@pihasuunnittelu.net

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook

10 syytä tilata pihasuunnitelma

Pihasuunnittelija Eeva Blomberg luettelee syitä tilata suunnitelma tai konsultointi pihalle.

  1. Kun vanha piha kaipaa muutosta, se on kulahtanut, ränsistynyt tai liian varjoisa.
  2. Sisäänkäynti on ankea, vanha asfaltti routii ja betonilaatat irvistelevät.
  3. Talon remontit mylläävät pihan pilalle.
  4. Piha on vaikea hoitaa, se ei vastaa toiveita, ikkunanäkymät eivät viehätä tai piha ei istu talon arkkitehtuuriin.
  5. Tekisi mieli kokeilla jotain uutta, lisätä hyötykasveja tai parantaa oleskelumahdollisuuksia.
  6. Pihalle tulee uusi piharakennus, mutta ei oikein tiedä, mikä olisi paras paikka.
  7. Naapurit ovat ihan kivoja, mutta hiukan kaivataan myös näkösuojaa. Tai naapuriin rakennetaan.
  8. Lapsille halutaan luoda kiva leikkipaikka, mutta rautakaupan tarjonta ei innosta.
  9. Piha on talvella pimeä ja valaistus on puutteellista, eikä jaksa viritellä jouluvaloja.
  10. Olisi kiva järjestää pihajuhlat, vaikkapa rippijuhlat, lakkiaiset tai 50-vuotissynttärit.

Jos haaveilet kauniista ja viihtyisästä pihasta, mutta et tiedä mistä aloittaa, ota yhteyttä ammattilaiseen. Nyt on hyvä aika toimia. Lisää tietoa www.maisemasuunnittelijat.fi ja www.vyra.fi

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook

Lehdistötiedote

Hyvin suunniteltua ympäristöä ei synny vahingossa – siihen tarvitaan erityissuunnittelua ja alan koulutuksen saanutta osaajaa.

Maisemasuunnittelijat ry haluaa, että jokaisella on oikeus ja mahdollisuus hyvin suunniteltuun pihaan.

Rakennus- ja maankäyttölakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Maisemasuunnittelijat ry kävi joulukuussa 2014 Ympäristöministeriössä esittämässä toiveensa, että pihasuunnittelu sisällytetään erityissuunnittelua vaativaksi osaksi uudis- ja saneerauskohteiden suunnitteluprosessiin. Tällä hetkellä pihasuunnitelmaa vaaditaan vain kuntakohtaisesti.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tämä pätee myös pihasuunnittelussa. Suunnittelupöydän ääressä ratkaistaan, mitä maksaa kohteen rakentaminen ja tulevien vuosien hoitotyöt. Tähän työhön tarvitaan koulutuksen saaneita alan ammattilaisia, jotta tontin olosuhteet tulevat huomioiduksi ja piha alue on viihtyisä, turvallinen ja helppohoitoinen niin kesällä kuin talvellakin. Toimivan pihasuunnitelman tekee maisema- tai miljöösuunnittelun ammattilainen, joka osaa ottaa huomioon kasvupaikkavaatimukset, pinnantasauksen ja hulevesien käsittelyn, pihan eri toiminnot ja kulunohjauksen, oikeat kasvit, kalusteet ja leikkivälineet sekä asukasryhmien erilaiset tarpeet ikäryhmittäin. Näistä syntyy kokonaistaloudellinen ratkaisu, jossa on tasapainossa pihalle asetettavat esteettiset ja funktionaaliset vaatimukset. Parhaimmillaan piha ja rakennus muodostavat jatkumon. Paras tapa varmistaa tämä, on luoda edellytykset arkkitehtien ja maisemasuunnittelijoiden yhteistyölle heti rakennusprojektin alkumetreistä lähtien nostamalla pihasuunnittelu erityissuunnittelualaksi.

Maisemasuunnittelijat ry toivoo, että pihasuunnitelma vaaditaan uudistetun rakennuslain mukaan kaikissa rakennusluvan vaatimissa uudisrakennus- ja saneerauskohteissa.

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook