Maisema- ja vihersuunnittelu

Azalea Maisemasuunnittelu Oy / Kairi Meos
Azalea Maisemasuunnittelu Oy / Kairi Meos

Toimiva ja viihtyisä piha- ja asuinympäristö on tärkeä. Asuinympäristö liittyy muihin elinympäristöihin, sillä puistot, leikkialueet, liikuntapalvelut ja yleensä vihreys sitovat sen maisemaan ja viherverkostoon. Harkittu jäsentely ja sopivien materiaalien käyttö luovat pihaan ja viheralueeseen puitteet eri toiminnoille ja harrastamiseen. Vehreällä, esteettisellä ja turvalliseksi koetulla ympäristöllä on monia myönteisiä vaikutuksia viihtyisyyden lisäksi myös kiinteistön taloudelliseen lisäarvoon. Taajamassa viherverkosto, viihtyisät väyläympäristöt voivat edistää työmatkaliikuntaa.

Viheralan ammattilainen kannattaa ottaa mukaan suunniteluun yleissuunnittelu- ja hankesuunnittelun alussa. Vihersuunnittelija pystyy hahmottamaan tontin tärkeät ja säilytettävät luontaiset arvot suunnittelun lähtökohtina. Kaiken ei tarvitse olla rakennettua.

Yhteistyön jatkuminen suunnittelijan, tilaajatahon ja alueen muiden suunnittelijoiden kanssa on tärkeää suunnitelman saamiseksi toteutus- ja urakkavaiheeseen. Yksityispihoissa on pihasuunnittelija monesti yksinään viherasiantuntijana ja samalla toteutuksen valvoja. Suunnittelun ammattilainen pystyy kertomaan asiakkaalle erilaisista vaihtoehdoista. Huolellisella suunnittelulla ja määrälaskennalla sekä yksityiskohtaisilla työselosteilla on myös mahdollista saada aikaan kustannussäästöjä rakennettaessa ja mahdollisuus kilpailuttaa työt vertailukelpoisesti.

Jaa:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Facebook